Verstoorde seksualiteit na darmkanker

Wat kun je doen?

  • 22/10/2017

– de info op deze pagina wordt regelmatig aangevuld en/of gewijzigd –
recentste update: 15 maart 2023

Onzekerheid over je lichaam

Door je ziekte kun je je onzeker voelen over je eigen lichaam. Je kunt het gevoel hebben dat je niet meer op je lichaam kunt vertrouwen. Of je voelt je niet op je gemak, omdat je uiterlijk is veranderd door de behandeling. Misschien heb je veel littekens na de operatie(s), of heb je een (voorlopige) stoma gekregen. Misschien voel je je daardoor ongemakkelijk bij lichamelijk contact, wat het moeilijk maakt om ervan te genieten.

Ook je partner kan onzeker worden over jouw lichaam. Misschien denkt hij of zij dat lichamelijk contact voor jou te zwaar is. Ook dat komt de intimiteit niet ten goede.

Je hoofd zit vol

Je ziekte kan allerlei gedachten en gevoelens bij je losmaken. Je kunt te kampen hebben met verdriet, angst, boosheid en verwarring. Misschien bereid je je voor op een behandeling, of word je volledig in beslag genomen met het regelen van allerlei praktische zaken rondom je ziekte. Het is niet vreemd dat de zin in seks dan wat op de achtergrond raakt.

Somberheid

Misschien maak je een sombere periode door. Je beleeft minder plezier aan de dingen die je vroeger graag deed. Dat kan ook voor seksueel contact gelden.

Als de somberheid meer dan twee weken duurt, kan er sprake zijn van een depressie.

Lichamelijke beperkingen

Door de darmkanker kun je erg moe zijn of pijn hebben, waardoor je geen zin hebt om te vrijen. Ook kunnen door een operatie of bestraling van de endeldarm bepaalde zenuwen beschadigd raken. Dit kan ertoe leiden dat mannen moeilijker een erectie krijgen en dat bij vrouwen de vagina minder vochtig wordt. Een zenuwbeschadiging kan er tevens voor zorgen dat je geen orgasme meer kunt krijgen.

Wat kun je doen?

Na alles wat je door je ziekte hebt meegemaakt, moet je misschien samen met je partner een nieuwe manier van vrijen vinden. Hieronder vind je enkele tips die je hierbij kunt gebruiken.

  • Praat met je partner en zorg dat hij/zij betrokken blijft. Dat is niet altijd makkelijk. Maar het is wel dé manier om aan te geven waarover je onzeker bent en waar je behoefte aan hebt. Misschien mist je partner het vrijen veel minder dan je denkt en vindt hij of zij alleen knuffelen ook genoeg. Door te praten, ontstaat er een sfeer van vertrouwen. Dit maakt het makkelijker om op zoek te gaan naar een nieuwe manier van intimiteit, die voor jullie beiden bevredigend is.
  • Soms zijn bepaalde hulpmiddelen nodig of moet je voorbereidingen treffen om prettig te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld als je geen erectie kunt krijgen, of als je vagina droog blijft. Die hulpmiddelen doen soms wat kunstmatig aan. Probeer het onderdeel te maken van je seksueel contact en je zult zien dat het er gewoon bij gaat horen.
  • Creëer een ontspannen, intieme sfeer.
  • Als je onzeker bent over je lichaam kan wat extra aandacht voor je uiterlijk helpen. Je kunt bepaalde lichaamsdelen bijvoorbeeld met een sjaal of een sexy kledingstuk bedekken. Met make-up of een pruik kun je sommige uiterlijke veranderingen camoufleren. Dat kan nét wat extra zelfvertrouwen geven.

Lukt het niet om met je partner over je problemen te praten? Of zijn de seksuele problemen zo ingrijpend, dat je er samen niet uitkomt? Zoek dan hulp via je specialist of huisarts. Deze kunnen je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of seksuoloog. Ook kan het helpen om met lotgenoten te praten. Wacht in ieder geval niet te lang met praten over seksuele problemen. Als je te lang wacht, kunnen de problemen onnodig groot worden en tussen jou en je partner in komen te staan. Dat is zonde, want juist in deze periode heb je elkaar hard nodig.

bron: darmkanker.info

Een huisarts of specialist, een psycholoog of seksuoloog kan je heel wat tips geven en/of hulpmiddelen aanraden

Bron: seksuologischehulpverlening.info

Drie uitgebreide brochures

  • Meer info en adviezen vind je in de uitstekende Nederlandse brochure van het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (15 blz.)
    Enkele fragmenten uit deze brochure:

  • Op Kanker.be vind je de brochure Kanker en intimiteit (24 blz.)
  • Seksueel functioneren en seksualiteitsbeleving na het aanleggen van een stoma (47 blz.)
    Deze brochure werd opgesteld door Els Pazmany en prof. dr. Paul Enzlin, verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen en aan de dienst liaison psychiatrie, de artsen (prof. dr. André D’Hoore en prof. dr. Freddy Penninckx) en verpleegkundigen van de dienst abdominale heelkunde en communicatie UZ Leuven.

⇒ zie ook onze voordracht: ‘Relaties, intimiteit en seksualiteit’ – klinisch-psycholoog Sara Defour (2016)

Wil je reageren?

  • Wij vullen deze info graag aan met jouw bedenkingen of ervaringen.
  • De reacties worden door ons nagelezen voor ze hieronder verschijnen.
  • Je kan vragen om je naam niet te vermelden.

Geef een reactie

Blijf niet zitten met je vragen en bekommernissen

Heb je hulp nodig bij een probleem? Ben je op zoek naar concrete informatie? Wil je ook jouw ervaringen kwijt?

Mail ons