Darmspoelingen – een wondermiddel in de strijd tegen het LAR-syndroom?

Over het LAR-syndroom, mogelijke therapieën en darmspoelingen. Getuigenissen, informatie en handleiding – brochures én video.

  • 24/10/2017

– de info op deze pagina wordt regelmatig aangevuld en/of gewijzigd –
recentste update: 22 december 2023

Het LAR-syndroom

Het LAR-syndroom is de wetenschappelijke naam voor de aanhoudende, ernstige stoelgangproblematiek die veel patiënten het leven blijvend zuur maakt na een endeldarmkanker-operatie. Bij een dergelijke ingreep – in het Engels een Low Anterior Resection – wordt de tumor en (een deel van) de endeldarm verwijderd met vaak bijzonder kwalijke chronische gevolgen voor de patiënt!

LARS-score

Heb je ook blijvende last van een chaotische stoelgang enkele weken/maanden na de ingreep (= LARS)? Bepaal zelf je LARS-score.

  • Beantwoord deze vijf vragen.

Je LARS-symptomen hangt erg samen met de oplossing die de chirurg kon geven aan jouw probleem:

  • ben je je volledige endeldarm kwijt of niet,
  • is er een ‘endeldarmreconstructie’ ( een J-pouch bijvoorbeeld),
  • hoe reageert je lichaam op de operatie, chemo en radiotherapie, het wegnemen van de voorlopige stoma enz.

Feit is dat veel endeldarmkankerpatiënten een moeilijk LARS-traject door moeten. Een bijzonder lastige periode, ook voor je eventuele partner en familie. Je ziet er goed uit, maar je worstelt dagelijks met een enorme, voor anderen niet voor te stellen handicap: je kan je stoelgang nauwelijks of bijna niet onder controle houden.

Verpleegkundig specialist – en TBV-lid – Eva Pape heeft ondertussen de problematiek van LARS-patiënten in een studie bijzonder treffend in kaart gebracht.

 

Therapieën

Hoe kun je als patiënt de strijd aangaan met het LAR-syndroom? Veel hangt af van waar je precies bent in het herstel- en genezingsproces, de graad van hinder (= je LARS-score) én je mentale weerbaarheid.

Dokters en oncologisch verpleegkundigen ontwikkelden een arsenaal aan therapieën.

  • Een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen LARS is het geneesmiddel Imodium®
  • Een dieet of een verandering van eetgewoonten kan bijzonder effectief zijn > tips
  • Een bekkenbodemtraining bij een gespecialiseerde kinesist
  • Inplanten van een neurostimulator
  • Sinds enkele jaren worden LARS-patiënten ook dagelijkse darmspoelingen aangeraden.

Ervaringen van LARS-patiënten

  • Op het gezamenlijk forum van het Vlaamse allesoverkanker.be en het Nederlandse kanker.nl wisselen LARS-patiënten ervaringen uit – klik op de afbeelding:

  • Er is een besloten Facebookgroep van Vlaamse en Nederlandse LARS-patiënten: LARSGenoten.

  • Voor een aantal is een stoma (en dus een nieuwe operatie) de enige oplossing – het verhaal van Veerle.

Darmspoelingen

Dagelijks je darm irrigeren met het Alterna®-systeem van Coloplast blijkt vaak een relatief eenvoudige en goedkope therapie die steeds meer LARS-patiënten een nieuw leven kan bezorgen. Darmspoelen kan worden ingezet bij ernstige klachten: als de klachten na 3 tot 6 maanden niet zijn verminderd of wanneer de klachten je beperken in je dagelijks functioneren.

Bevindingen en bedenkingen van een patiënt met het LAR-syndroom na 700 darmspoelingen

HV – oktober 2017

Korte historiek

  1. vaststelling endeldarmkanker: laag letsel
  2. voorbehandeling: chemo + bestraling
  3. rustperiode
  4. operatie: wegnemen letsel + plaatsen beschermend stoma
  5. sluiten stoma
  6. periode met zeer zware stoelgangproblematiek
  7. start spoelingen
  8. normalisering dagelijks leven

Na 6 maanden, met een extreem zware stoelgangproblematiek, bracht de darmspoeling een totale ommekeer teweeg. Van de ene dag op de andere kreeg ik terug controle – ik kon het bijna niet geloven! Een verademing na al de pijn en het chronisch gebrek aan rust.

Door het opgebouwde vertrouwen kon ik vrij snel al eens het huis uit. Het eenrichtingsverkeer in mijn sociaal leven – iedereen kwam naar ons thuis – verdween op korte tijd, want ik was 24 uur stoelgangvrij. Er waren in de eerste maanden wel enkele “accidentjes”, maar gelukkig nam dat aantal af. Meer en meer leerde ik de signalen die een “accidentje” voorafgaan herkennen en kon ik anticiperen en ze voorkomen.

Ik kan terug bijna alles doen zoals vóór mijn operatie. Ik neem geen medicatie en moet niet op mijn voeding letten. Sporten lukt behoorlijk. Reizen met de auto is oké, maar een vliegtuig nemen zit er voorlopig nog niet in.

 

Na 11 jaar LAR-syndroom eindelijk weer een sociaal leven!

JD – oktober 2017

Ik ben in 2005 geopereerd aan een rectumtumor. Ik was net 50. Ik verloor mijn volledige endeldarm, een stukje dikke darm én de helft van de kringspier. Ik kreeg ook chemo en bestraling, én een voorlopige stoma op de dunne darm. Toen enkele maanden later de stoma werd verwijderd, begon de ellende. Maandenlang moest ik ongelooflijk veel naar het toilet: 30 keer per dag en meer. Ook ’s nachts! Door een vernauwing ter hoogte van de aansluiting van de darm op de kringspier is er bij mij enkel ‘potloodstoelgang’ mogelijk, en moet ik bij de geringste darmactiviteit naar het toilet omdat de kringspier zo verzwakt is.

Toch heb ik een en ander min of meer onder controle gekregen met Imodium: minimum drie per dag. Een ’s middags voor de lunch, twee ’s avonds voor het (warme) avondmaal. Telkens minimum een half uur voor de maaltijd. Ik at ook erg weinig ’s morgens en ’s middags, geen koffie of andere warme dranken voor 16 uur. Soms nam ik ook nog een Imodium extra ’s nachts als de stoelgang niet te stoppen was, want ondanks die pillen bleef de stoelgang chaotisch, vooral ’s avonds en ’s nachts moest ik het bloeden. Sessies van twee tot max. 4 uur waren geen uitzondering. Maar toch kon ik dankzij Imodium en weinig eten overdag tussen 10 en 15 uur lesgeven.

Tot in april 2013 – acht jaar na mijn operatie – de combinatie lesgeven en chaotische stoelgang ’s avonds en ’s nachts niet langer houdbaar was. Eenmaal niet langer leerkracht, bleef de stoelgang toch voor veel problemen zorgen.

Heel wat sociale activiteiten zijn al die jaren problematisch: toneel gaan kijken deed ik niet meer na 2005, naar de bioscoop ging ik enkel om 17 uur (voor het avondmaal), uit eten gaan was altijd een risico, al was dat telkens slechts een lichte lunch. Daarna geen stadswandeling, maar meestal vlug naar huis fietsen voor de sessies op het toilet. Een enkele keer lukte het beter na een fleet. Maar ook dan kon het echt mislukken. Zoals die keer bij vrienden thuis, toen ik misschien wel tien maal naar het toilet moest gaan na de eerste hap van het hoofdgerecht. De rest van de maaltijd mocht ik vergeten. Daguitstapjes met een autobus, citytrips met vrienden … vergeet het. De chaotische stoelgang zorgde ervoor dat ik en mijn vrouw(!) al die jaren een weinig benijdenswaardig sociaal leven hadden.

Door een toeval hoorde ik begin september 2016 dat in mijn geval ook dagelijkse spoelingen kunnen worden toegepast. Na een korte introductie door de stomaverpleger startte ik met deze therapie. Wat een verbetering. Na een ochtendsessie van iets meer dan een half uur was ik zeker 24 uur stoelgangvrij. In het begin nam ik nog steeds Imodium – eentje ’s morgens en eentje ’s avonds. Ik voelde mij als herboren met de zekerheid dat de stoelgang onder controle is.

Ik kan vandaag – bijna een jaar later – alleen maar bevestigen wat ik hierboven schreef. Na meer dan 10 jaar sukkelen blijkt dit nog steeds de oplossing! Ik volg GEEN dieet en ik ben toch 24 uur stoelgang vrij. Het enige wat ik daarvoor moet doen is een dagelijkse darmspoeling. Dit neemt ongeveer een uur in beslag (douche achteraf inbegrepen). Ik gebruik daarvoor de Alterna® Waterzak in combinatie met een Alterna® Colotip. Ik kan deze pijnloze techniek alleen maar aanbevelen. In een uitzonderlijk geval neem ik nog eens een Imodium-capsule of -zuigtablet.

Update: HV en JD zijn anno 2023 nog steeds bijzonder opgetogen over de Alterna®-methode van Coloplast.

Handleiding

De Alterna®-methode

Het water sijpelt vanuit de Alterna®-waterzak zachtjes in de darmen via de colotip volgens het principe van de communicerende vaten.

Kostprijs

Video-handleiding
met medewerking én financiële steun van Talk Blue Vlaanderen

Brochure anale irrigatie (Alterna®)

Heldere, stap-voor-stap handleiding met tips over de temperatuur van het water, houding op het toilet, gebruik van glijmiddel om de colotip zachtjes in te brengen, ideale hoogte van de waterzak, onderhoudstips, precieze namen en nummers die je kunt gebruiken om de producten te kopen enz. Tik of klik op de afbeelding.

Darmspoelen dagboek – de app

Gratis app gemaakt door UZ Leuven en Gent in samenwerking met Coloplast – met dank aan VB voor de tip in de reacties onderaan.
Scan of klik op de afbeelding om de app op je smartphone te installeren.

De spoelroutine van TBV-lid HV

“In deze handleiding probeer ik enkele bevindingen en bedenkingen mee te geven over darmspoelingen. De bedoeling hiervan is om lotgenoten zoveel mogelijk informatie te bezorgen.”

Spoelstatief

MEDstativ is een handig (reis)hulpmiddel om de Alterna®-waterzak op de juiste hoogte te hangen, ontwikkeld door Vincent Boon, een TBV-lid.

Andere systemen

Er zijn ook darmspoelsystemen op de markt met pompjes mocht het insijpelen problemen opleveren, zoals:
– klik op de onderstreepte links voor info, handleidingen en filmpjes van de fabrikanten –

  • Irrimatic® met elektrisch pompje van Braun,
  • Peristeen® Plus van Coloplast met een handpompje met ballon- of met conuskatheter,
  • Navina® Classic en Smart van Wellspect.
  • Enz.

Meer info: Transanale irrigatie – verschillende systemen, PowerPoint van mevr. A. Van den Bosch – UZ Leuven en mevr. C. Tielemans – UZ Gent op het Vlas-congres 2018.

Is darmspoelingen ook iets voor jou?

TBV informeert en helpt

  • Wij organiseerden onze eerste info-avond over darmspoelen in 2016. De PowerPoint van de voordracht: ‘LAR-syndroom’ – stomaverpleegkundige Tomas Leupe.
  • In 2019 organiseerden wij een Rond-de-tafel voor patiënten die zich (bijna) elke dag spoelen of die dat eventueel van plan zijn in de nabije toekomst. Er waren die dag 33 deelnemers.
  • Wij gaan ook graag in op aanvragen van hulpverleners. Zo waren wij aanwezig op de Rond-de-tafel LARS van het UZ Gent in 2019.
  • Wij waren ook op zaterdag 27 maart 2021 op de Webinar LARS – LAR-syndroom van het UZ Gent – tik of klik hier om de video van die webinar te bekijken (inclusief de vragenrondes).
  • Blijf niet met vragen zitten. Wij staan je als ervaringsdeskundigen graag bij met raad en daad. Stuur ons een mailtje en wij nemen binnen de 24 uur contact met je op.

Wil je reageren?

Wij vullen deze info graag aan met jouw bedenkingen of ervaringen. De reacties worden door ons nagelezen vooraleer ze hieronder verschijnen. Je kan dan ook vragen om je naam niet te vermelden.


Reacties

  1. Bestel meerdere Colotips voor één waterzak.
    De (onvermijdelijke) schimmelvorming) begint in de Colotip. Door enkel deze tijdig te vervangen blijft de waterzak langer schimmelvrij. Zodoende kan je de waterzak langer gebruiken. Beter voor het milieu en voor je geldbeugel.

  2. Een andere manier van spoelen : de yogatechniek.

    Spoelingen, een verademing hoor ik de verpleegkundige nog zeggen. Ik had geen ellenlange periode van stoelgangverlies gekend, behalve dan enkele dagen in het ziekenhuis na mijn operatie. O wee, mijn wereld stortte in. Een blijvend letsel en wat voor één. Ooit was er: een gezonde geest in een gezond lichaam. Nu is het nog een schim. Maar mijn ijzeren wil, mijn leuzes ‘big smile’ en ‘carpe diem’ maakten me tot wie of wat ik nu al ben. Een verzwakt lichaam heeft veel tijd nodig. Dat besef is er nu stilletjes aan wel. Heb je een keuze? De dokter en zijn team maakten reeds de beste keuze en nu is het aan mij. Ofwel ga je ervoor ofwel blijf je bij de pakken zitten.

    Ik ben een andere ik. Ik heb mezelf opnieuw moeten ontdekken en grenzen aftasten. Na 8 maanden spoelingen begint het me te lukken, fysisch, maar vooral mentaal.

    De eerste 100 spoelingen waren een bron van ergernissen. Ik had voortdurend krampen. Ik zat, zoals het me geleerd werd, op het toilet om het water ‘in’ te laten lopen. Ik ergerde mij dood. Ik ging van de ene kramp naar de andere, zowel als het water er in of uit liep.

    Tot ik op een dag mijn verhaal deed aan een vriendin, reisbegeleidster in Zuiderse landen. Ik kreeg zowaar een ’tropisch’ antwoordje: “Maar meiske toch, wij hebben altijd zo’n colotip en -zak mee in onze EHBO-kit als we op stap gaan. Het enige wat je nog nodig hebt, is een yogamatje en zuiver water.” Ik fronste mijn wenkbrauwen en vroeg prompt hoe zij dat dan deden.Je gaat gewoon in de yoga kindhouding zitten op je matje maar met je knieën in een hoek van ongeveer 90°. Je legt je hoofd te rusten op je onderarm. Met je andere hand hou je de colotip vast.

    Als ik dan toch al eens een kramp heb, kom ik rechtop in knieënstand. Dan hoor je het water broebelen door je darmen. Ook gebeurt het wel eens dat ik me op mijn zij leg (zoals bij een gewoon lavement), maar vergeet dan niet om een stoel naast je te zetten zodat je terug recht geraakt via de poot. Met 1 hand ben je zo wendbaar niet.

    Ik neem 10 minuten om het water erin te laten lopen en 5 minuten om het op te houden. Dan ga ik naar het toilet, nog steeds met colotip op de juiste plaats. Zorg dat je een steuntje hebt om terug recht te komen, alweer met maar 1 hand … Bij mij lukt dit nog steeds zonder steun.

    De eerste 15 minuten probeer ik me te ontspannen. Mijn hoofd leeg maken zoals ze in de yoga doen. De rest van de tijd besteed ik aan paperassen, puzzelboekjes of computerwerk.

    Ondertussen zit ik al aan 225 spoelingen. Ik gebruik nog steeds deze yogatechniek. Ik voel er mij goed bij.

    Het lukte me zelfs al eens een weekje op skivakantie. Ik nam een rubberen badmatje op maat mee, maar ook een deurhaak, S-haken, een koord, en wat ontsmettingsmateriaal. Reizen is voor mij nu een stukje kamperen in de badkamer. Thuis heb ik een staander die omhoog en omlaag kan. Een goeie investering in wat luxe.

    Spoelingen zijn een deel van mijn dag geworden. Alleen het tijdstip vastleggen, is nog moeilijk. Soms speel ik met de uren; ook dat is een deel van de ontdekking. Een verademing zal het nooit worden. Noem het een gedisciplineerde opgave voor een aangenamer leven. Ik kan eten wat ik wil, reizen, werken, sporten,….

    Dit is MIJN verhaal, maar jij hebt misschien een heel ander dat perfect bij jouw lichaam past. Jij moet doen wat voor jou het beste is, alles uitproberen. In mijn dagboekje noteer ik mijn bevindingen van mijn probaties. Er staan nog nieuwsjes in, maar die hebben dan te maken met sport en spijsvertering.

    Big smile en carpe diem! 🙂

  3. Op 7 december 2017 werd na de rectumresectie mijn stoma weggenomen, met het gekende gevolg: een zwaar LAR-syndroom. Anderhalf jaar later was ik toch al veel beter. Samen met mijn man ben ik op reis geweest naar Rome, met het vliegtuig. We hebben verschillende bezoeken kunnen doen, zelfs één keer met een gids.
    Prima zou je denken, maar het voelde voor mij alsof er voortdurend een sluier over alles lag. Mijn hersenen waren steeds verdeeld tussen wat ik beleefde en wat er zich in de darmen afspeelde. Kon ik gewoon meedoen of moest ik gaan lopen op zoek naar een toilet?
    Daarom wou ik het darmspoelen een kans geven. Op 5 juli 2019 startte ik ermee. Dankzij die beslissing heb ik mijn leven weer bijna helemaal kunnen hervatten zoals voordien. We zijn nu zes maanden verder en door de positieve ervaring zou ik iedereen aanraden om het spoelen zeker een kans te geven en er volop voor te gaan.
    Enkele tips:
    – weet dat je niet veel fout kan doen
    – geef jezelf en je lichaam de tijd om te wennen
    – volhouden is de boodschap, geef niet op, ook als het niet dadelijk helemaal lukt.
    – spoel met water dat niet warmer is dan 37°, ook al staat 38° in het groen gekleurd (coloplast-systeem)

  4. Hallo aan alle collega-darmkankerpatienten,

    Ik heb deze site pas ontdekt en wil mijn verhaal delen. Niet uit zelfmedelijden maar vooral om mijn ervaringen mee te geven aan de vele zoekende medepatiënten om na je endeldarmoperatie je leven opnieuw op te nemen.

    Ik ben drieëneenhalve maand geleden geopereerd omwille van een rectumtumor (T2 N1M0). Ik ben pas 51 jaar en had nog geen preventieve stoelgangtest gekregen. Ik had op korte tijd een verergerend drukgevoel met vele kleine stoelgangen en tenslotte veel bloedverlies. Er werden geen metastasen ontdekt waardoor ik geen preventieve radio- en chemobehandeling had gekregen. De tumor zat zeer laag (4-tal cm van mijn anus), mijn volledig rectum en laatste stuk colon werd verwijderd. Enkele aangetaste lymfeknopen werden pas na operatie in het labo ontdekt waardoor ik alsnog radio & chemo volgens het protocol zou moeten ondergaan. Ik heb er persoonlijk voor gekozen om dit niet te doen, omdat de uitgevoerde operatie door deze behandeling waarschijnlijk zou moeten worden opgegeven met een definitief stoma tot gevolg. Ik vond de maximaal 10 procent verhoging van mijn overlevingskans ook te laag. Ik ben blij dat het medisch team mij in deze beslissing kon volgen.

    Anderhalve maand na operatie was ik dan wel mijn tumor kwijt, maar de oorspronkelijke LARS-symptomen waren zeker niet verbeterd: potloodstoelgang, maar vooral het blijvend drukgevoel alsof er continu een golfbal in je anus wordt geduwd. Daarom ben ik toen al begonnen met spoelen. Ik was tamelijk snel stoelgangvrij voor 24 uur, maar het drukgevoel bleef wel.

    Enkele tips misschien: watertemperatuur is best rond de 37.5°. Ik spoel ‘s morgens bij het opstaan, de darmen zijn dan nog wat lui, ik vul de zak helemaal vol, laat eerst 500 cc erin en laat dan mijn stoelgang lopen: hierin zijn meestal geen of een enkel brokjes te zien. Daarna laat ik de rest van het water erin: het is de kunst om zeker niet tegen te werken, zo ontspannen mogelijk de darmen te voelen zwellen (krampen) en zeker de rechterbenedenhoek pijn te voelen (tot aan de dunne darm). Als je dan de tip uittrekt komen er golven spoelwater met stoelgang uit. Dit kan je niet forceren, geduld is de gouden tip; dit duurt een klein half uurtje. Ik probeer in de tussenpozen wat rond te lopen in de badkamer, scheer me ondertussen, doe wat rek- en strekoefeningen en sinds enkele weken op het laatst wat buikspieroefeningen (planking). Je kan niet bedrogen worden want de anus kun je nog altijd toenijpen. Wanneer het gedaan is, kan je niet zeker weten, je ervaart op het laatst wat bleke stoelgang. Daarna neem ik een heerlijk lange douche en dan heb je soms in de douche nog een accident (nu zijn we zeker al 45 minuten na het inlaten van het water), maar als dit gebeurt is dit zeer bleke stoelgang, dus eigenlijk een goed teken want je wordt er 24 uur voor beloond.

    Dit ging eerst prima maar plots ging dat niet meer. Hoe probeerde ik dat te veranderen?

    Ik nam tot dan nog altijd 1 Imodium per dag en blijkbaar werden mijn darmen daar te lui van en kwamen die golven stoelgang er altijd maar moeilijker uit. Het duurde veel te lang. Het is een evenwicht vinden: Imodium maakt dat je het water beter in je darm krijgt, met minder krampen, maar de luie darmen krijgen de stoelgang niet op gang – zelfs met 1 pilletje per dag! Dus ik neem niets meer. Door geen Imodium meer te nemen zijn mijn darmen tijdens de dag wel iets gevoeliger en actiever geworden.

    Mijn anastomose of darmverbinding heeft ook de neiging om toe te groeien. Maar na het spoelen steek ik nu mijn wijsvinger met wat glijmiddel anaal en rek ik dagelijks mijn verbinding op. Je kan dit veel gemakkelijker dan ik dacht. Ik ga zo ver mogelijk en duw boven mijn gemaakte verbinding ook de slijmvliezen van mijn darm wat omhoog, ik heb de indruk dat mijn drukgevoel overdag hierdoor wel verbeterd is. Ik voel nog dagelijks dat het nodig is die anastomose wat open te rekken en ik hoop dat mijn drukgevoel hierdoor vermindert, want ik ben wel 24 uur stoelgangvrij maar het drukgevoel blijft. Ik ben verleden week Redomex 10 mg opgestart om de “zenuwpijn” eventueel te verlichten maar ik stond als een zombie op en ben dit gestopt.

    Ik twijfelde eerlijk gezegd of ik toch na alles geen definitief stoma zou laten maken omdat ik soms half zot kom van mijn drukgevoel, maar ik denk dat het na 100 dagen na operatie veel te vroeg is om dit al te beslissen. Ik ga er dus nog altijd voor en na 100 nieuwe dagen post ik hier wel eens op hoe het nog verbetert.

    Ik hoop dat ik enkele mensen wat tips heb kunnen geven. Ik moet wel zeggen dat ik een fantastische vrouw heb waar ik wel eens mijn zegske kwijt kan. Ik leef volgens de spreuken van mijn ouders:
    mijn ma: “Als ‘t zou helpen met te klagen en te zagen, we zouden niets anders doen.” en mijn pa: “Gelukkig zijn is je goed voelen in je eigen vel.” En ook dit lukt alweer omdat ik mijn oude leven zoveel mogelijk verder zet: ik werk weer (en werk graag) en probeer te leven als tevoren (waar we proberen het beste van te maken) en of ik herval of niet, daar denk ik nu niet aan.

    Aan allen veel courage, we hebben allemaal wel eens een kleine of grotere dip.

  5. In maart 2018 werd endeldarmkanker bij mij vastgesteld. Na verschillende operaties, bestraling en chemo programma’s, kreeg ik dan ook nog LARS. Sedert juni 2019 ben ik gaan spoelen. Onlangs heb ik een app ontdekt “Darmspoelendagboek” voor op mijn smartphone. Het is een gratis app gemaakt door UZ Leuven en Gent in samenwerking met Coloplast. Ik gebruik die nu dagelijks en kan alles noteren, van wanneer ik een spoeling doe, ongewilde stoelgangverlies, wat ik eet, hoe het gegaan is etc etc… Daarna kan ik een rapport via mail krijgen in een Excel-formaat dat ik kan bestuderen of doorgeven aan mijn arts. Er staan ook een paar tips in, bijvoorbeeld wat je kan doen indien het water terugvloeit in de leiding, bij krampen enz.

  6. Beste,
    Ook ik ben al een jaar bezig met darmspoelingen. Wat een opluchting om na 3 jaren miserie, terug een normaler leven te kunnen leiden. Alleen jammer dat voor de benodigdheden geen regeling is met het ziekenfonds voor terugbetaling .
    Dat wou ik toch nog even aankaarten.

  7. Aan iedereen die op zoek is naar wat hulp of tips qua darmspoelingen

    Ik ben nu al bijna 2 jaar met darmspoelingen bezig en heb een jaar getwijfeld of ik toch niet beter een stoma had laten plaatsen omdat mijn “drukgevoel” continu aanwezig was (cfr mijn post van febr 2020). Ik wil meegeven dat ik mijn leven terug op de rails heb dankzij die spoelingen.

    Hoe doe ik het?
    Elke morgen voorzie ik een uur voor ik aan mijn normale dagtaak begin – ik sta een uur vroeger op.
    min. 1-5: inlaten van water in 2 keer: 500 cc, kort ontspannen en “onderste” laten uitlopen, daarna rest van de zak (1500 cc) kan er net in.
    min. 5-15: ontspannen op het toilet zonder mee te duwen, ondertussen scheer ik me. Het grootste deel stoelgang is er nu uit
    min. 15-40: bewust niet op het toilet zitten maar allerlei buikspier-, rugspier- en andere turnoefeningen. Hier maak ik er een uitdaging van om elke dag wat dieper te gaan waardoor ik die vervelende spoeling eerder als een sportieve competitie met mezelf beschouw. Ik voel me hierdoor bijna fitter en sportiever dan vroeger.
    min. 40-45: eerst anaal lichtjes oprekken van de anastomose, ontspannen op het toilet en nekspieroefeningen (rekken & strekken van de nek geeft een ontspannen darm) waardoor het laatste stuk spoeling vanzelf komt (opnieuw niet drukken).
    min. 45-55: douche
    Geen ontbijt, wel paar glazen melk, waardoor ik mooi 24 uur kan overbruggen. Het drukgevoel is nog steeds wat aanwezig, maar dit is goed leefbaar. Ik denk dat het belangrijk is om tijdens het uurtje spoelen zo weinig mogelijk effectief op het toilet te zitten (al zou je niet liever willen); tijdens de minuten van “sporttraining” je anus goed dicht te knijpen en de korte tijd dat je de spoeling laat lopen zeker niet te persen waardoor je hersenen als het ware het drukgevoel wel moeten naast zich neerleggen.

    Ik hoop met mijn bevindingen anderen die zoekende zijn naar hoe te spoelen wat geholpen te hebben.
    Hou de moed erin, een jaartje sukkelen en dan wordt het alleen maar beter.
    Grote dank aan mijn chirurg die niet alleen de operatie goed heeft uitgevoerd, maar me ook gemotiveerd heeft om die darmspoelingen vol te houden.

    SVDP

Geef een reactie

Blijf niet zitten met je vragen en bekommernissen

Heb je hulp nodig bij een probleem? Ben je op zoek naar concrete informatie? Wil je ook jouw ervaringen kwijt?

Mail ons